7 Makanan Yang Dilarang Untuk Pesakit Gout

8 MAKANAN YANG DILARANG UNTUK PESAKIT GOUT AGAR TIDAK MENDERITA



Assalamualaikum,

Biasanya kebanyakkan pesakit gout sedar yang mereka perlu menjaga pemakanan malah ada sesetengah kena pantang makan. Ini kerana bila makan jer pasti bahan sakit akan mengundang.

Keradangan pada sendi terjadi apabila mereka tersilap makan. Perkara paling ditakuti oleh pesakit gout.

Ayah angkat sue dulu penghidap gout. Sikit sahaja ayah makan daging makan malam itu sedia telan pain killer. Kesian sungguh tengoknya semua kena puasa makanan feveret terutama makan laut. Puasa seumur hidup.

Jika teringin pasti di jamahnya juga kemudian pasti sakit goutnya menyerang. Allahu..kesian tengok.

So hari ini ciksue nak kongsikan sedikit sebanyak tentang makanan yang menjadi pantang larang pesakit gout.

7 MAKAN YANG DILARANG OLEH PESAKIT GOUT.

1. Daging Merah
  • Makanan ini kaya dengan purine yang akan diurai menjadi asid urik. Jadi kurangkan makan semasa mengalami keradangan.
  • Tetapi kandungan purine tidak sama. Ada yang mengatakan daging putih lebih rendah purinenya.
2. Minuman Beralkohol
  • Ia boleh meningkatkan asid urik dalam badan.
  • Ia juga memberi beban kepada badan untuk menyingkirkannya.
3. Makanan Laut
  • Makanan laut ini ada yang boleh makan dan ada yang perlu dielakkan terus. Ikan bilis, tuna dan ikan hering yang ini perlu elakkan.
  • Manakala makanan laut seperti udang, sotong dan lain-lain. Boleh makan tetapi dalam kuantiti yang sedikit.
4. Ayam Belanda
  • Kandungan purine dalam ayam belanda dan angsa lebih tinggi berbanding ayam dan itik.
  • Jadi lebih selamat jika memilih ayam dan itik. Walau bagaimana pun daging dibahagian kaki lebih baik dari dada.
5. Asparagus
  • Sayur ini banyak khasiat tetapi tidak bagus dimakan oleh pesakit gout kerana kandungan purinenya sangat tinggi termasuklah kubis bunga, bayam dan cendawan.
  • Jika feveret boleh ambil pada kadar yang minimum.
6. Hati atau Makanan Dalam
  • Hati atau peparu tidak elok dimakan oleh pesakit gout.
7. Minuman Manis
  • Elak minuman yang mengandungi sirap jagung yang tinggi kandungan fruktosa seperti jus buahan dalam tin atau kotak, soda.
  • Ia menggalakkan penghasilan asid urik yang banyak dan juga boleh menyebabkan obesiti.
Sumber : www.health.com 

Walau bagaimana pun senarai di atas hanya sebagai panduan untuk korang yang ada penyakit gout. Makanan yang perlu dipantang sebenarnya mengikut tahap serius keadaan gout korang.

Ha...sue nak kongsikan sedikit tentang seorang custmer sideline sue yang ambil vivix sebagai ikthiar untuk cegah keradangan gout dan keletihan dia menahan makan makanan feveret beliau.

"Ada satu hari aku terliur sangat makanan laut yang orang dok viral tuh. Shell out tu... so aku makan la. Sedap dengan ketam, udang, kerang..meleleh beb.. tapi aku makan udang dan kerang sikit ja.

Masa balik rumah tuh aku dah rasa dah tak selesa di bahagian sendi kaki aku nih. So aku ambik vivix sesudu dengan niat supaya esok gout aku tak meradang maklumla kandungan asid urik dalam badan tinggi.

Amazingnya, gout aku memang tak meradang wei. Aku selesa berjalan dan sihat malah cergas. Alhamdulilah asbab vivox dan dengan izinnya aku sihat"

Itulah yang diceritakan oleh custmer sideline sue. Alhamdulillah kami para sid seronok dengar feedback positif dengan kesihatan custmer semakin baik.

Korang yang dah lama tahan makan, berpuasa berpantang tuh dan telah menanggung derita gout bertahun-tahun. Sue syorkan pada korang cubalah VIVIX SHAKLEE.

In shaa allah ia boleh membantu kesihatan kita dengan lebih baik disamping pemakanan kita yang seimbang.

Korang berminat yang cuba vivix boleh hubungi ciksue disini :

PENGEDAR SHAKLEE PADANG SERAI
SUZANA IDRIS
ID : 1115671
CONTACT : 012-4249148

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Makanan Yang Boleh Membantu Pesakit Tibi Lebih Sihat

Jenis-jenis Penyakit Tibi

Cara Untuk Kecutkan Bengkak Tonsil